محصولات ریلی داخل کابینت پلاتین

واحد آبکاری

یکی از توانمندیهای خاص و بی بدیل مجموعه پلاتین، برخورداری از واحد آبکاری با تجهیزات و متودهای بین المللی می باشد .این واحد با دارا بودن آزمایشگاه کنترل کیفیت ، پیوسته تمام فرآیندهای موجود در آبکاری را رصد کرده و کنترل می نمایند.

Multi Metal Plating Plant at Rs 8000/piece | Goregaon East | Mumbai | ID:  19280977191

آبکاری چیست؟

آبکاری چیست

فرآیند پوشش دهی به سطح یک ماده می باشد. این فرایند مزایای مفیدی مانند مهار خوردگی ، تغییر قابلیت هدایت ، بهبود سایش ، افزایش قابلیت جوش پذیری ، کاهش اصطکاک ، مقاومت در برابر حرارت و سخت شدن مواد را فراهم می کند و می تواند کیفیت و عملکرد ماده را تا حدود زیادی بهبود ببخشد. در این مقاله انواع مختلف آبکاری و چگونگی تأثیر آنها بر روی مواد را بررسی می کنیم :

انواع آبکاری

الکتروپلیتینگ یکی از معروف ترین انواع این فرایند است. در الکتروپلیتینگ با استفاده از جریان الکتریکی ذرات فلز (یون) با بار مثبت را در محلول شیمیایی حل می کند. یون های فلزی با بار مثبت به ماده ای که باید آبکاری شود ، جذب می شوند که در همان سمت منفی مدارقرار دارد. سپس قطعه یا محصولی که باید آبکاری شود در این محلول قرار می گیرد و ذرات فلز محلول به سطح ماده کشیده می شوند. این فرایند منجر به ایجاد پوششی صاف ، یکنواخت و سریع بر روی ماده ی آبکاری شده می شود . توجه نمایید که عوامل مختلفی می تواند در آبکاری نقش داشته باشد ، از جمله تمیز کردن ، ضربه زدن ، رسوب الکتروشیمیایی و…

این فرایند با توجه به یون فلزی ، الکترولیت و فلز مورد آبکاری انواع مختلفی دارد که به صورت زیر دسته بندی می شود

  • آبکاری نیکل
  • روی
  • مس
  • کادمیوم
  • قلع
  • نقره
  • سرب
  • و…

آبکاری آهن چیست و چگونه آهن را آبکاری کنیم؟

تعدادی حمام مختلف در دسترس است: کلرید آهن ، فلوربورات آهن ، سولفامات آهن و سولفات آهن نمونه های متداول این حمام ها هستند. از بین این حمام ها ، متداول ترین آن کلرید آهن است. در زیر می توانید ویژگی های این حمام را مشاهده نمایید.

آبکاری آهن

1. کلرید کلسیم هنگامی که در آب حل می شود گرما آزاد می کند ، بنابراین این فرایند را با آب در دمای اتاق شروع کنید.

2. پس از ساخت حمام ، از پشم شیشه استفاده کنید تا آهن فریک همراه با کربن فعال کاهش یابد و ناخالصی های آلی از بین برود. پس از این تیمار ، محلول در مخزن آبکاری فیلتر می شود.

3. رسوب آهن در دمای بالاتر ، pH پایین و چگالی جریان بالا بهبود می یابد.

4- ایمنی را به دلیل داشتن درجه حرارت بالا و pH بسیار کم محلول رعایت نمایید

اهمیت و و کاربرد آن

به دلیل انکه این فرایند می تواند همانند پوشش برای سطوح فلزی عمل نماید از خوردگی جلوگیری به عمل می آورد.در نتیجه هزینه های تولیدی تا حدود بسیاری کاهش می یابد. علاوه بر کاهش هزینه ها، آبکاری می تواند از نظر زیبایی به بهبود ظاهر وسایل کمک زیادی نماید. آبکاری با مس و نیکل از جمله آبکاری های پر استفاده ای هستند که در ابزار الات خانه به وفور استفاده می شوند.

همانطور که گفته شد، این فرآیند معمولاً برای اهداف زیبایی شناختی یا مقاومت در برابر خوردگی و محافظت در برابر سایش انجام می شود. به عنوان مثال آبکاری نقره برای اهداف تزئینی انجام می شود. آبکاری فلز روی یا فلز کادمیوم از زنگ زدگی فلز زیرین جلوگیری می کند. نیکل نیز از فرسودگی و سایش جلوگیری می کند.

به طور معمول می توانید تقریباً انواع فلزات مورد استفاده در صنایع مختلف را با کمک این فرایند بهبود دهید.

کاربرد آبکاری

متداولترین فلز آبکاری برای مصارف صنعتی، کروم ، نیکل و روی می باشد که برای پوشش دهی قطعات صنعتی ، مانند قطعات خودرو و موتور سیکلت یا شیرهای ظرفشویی کاربرد دارد. از طرف دیگر ، وسایل تزئینی از فلزاتی نظیر قلع ، برنج ، طلا یا نقره استفاده می کنند.

مراحل مختلفی در فرآیند آبکاری فلز وجود دارد اما می توان آن را به چهار مرحله تقسیم کرد:

آماده سازی

اولین مرحله از این فرآیند ، تهیه ی مقدماتی برای شروع فرایند است. یکی از مهم ترین روش ها تمیز کردن سطح است تا فلز از آلودگی هایی مانند روغن و گریس تمیز سازی شود و یون ها به راحتی بر روی فلز پوشش دهی شوند. این روش شامل قرار دادن قسمت فلزی روی حمام حلال شیمیایی در حال جوش است. بخار داغ در تماس با فلز (که سردتر است) ، متراکم می شود و هرگونه آلودگی را از بین می برد. سایر عناصر باقیمانده تبخیر می شوند . در آخر سطح تمیز می گردد.

سندبلاست

به طور معمول از یک پودر اکسید آلومینیوم ساینده قوی برای این منظور استفاده می شود. این فرآیند باعث می شود که سطح فلز با زبر شدن ، بهتر به نظر برسد و پوشش دهی بر روی آن بهتر صورت پذیرد.

الکتروپلیتینگ

در این فرایند همانطور که در بالا نیز گفته شد با اعمال جربان برق و فراهم نمودن حمام الکترولیتی (برای ایجاد جریان معمولا ترکیب چندین ماده ی شیمیایی حمام ها را به وجود می آورند، که بسته به نوع آبکاری این حمامم ها متفاوت است)، فرایند آغاز می شود و یون ها بر روی فلز پوشش دهی می شوند. برای آبکاری فلز نازک ، کل مراحل ممکن است چند دقیقه طول بکشد اما برای پوشش ضخیم فلز ، ممکن است تا چندین ساعت به طول انجامد.

شستشو و غوطه ور شدن در ترکیبات مختلف

قسمت آخر شامل شستشوی فلز با آب برای از بین بردن باقیمانده های شیمیایی و سپس غوطه ور شدن آن در مجموعه ای از ترکیبات برای ایجاد مقاومت بیشتر در برابر خوردگی است. سپس ، آبکشی نهایی با آب گرم انجام می شود. کل مراحل ممکن است حدود 90 دقیقه طول بکشد.

برخی از مواد مورد استفاده در آبکاری

سیانور (به عنوان ضد رسوب)

پیروفسفات ها

نمک رااشل

نیکل

مس

نیتریت سدیم

و…

آشنایی با آبکاری کروم و مزایای آن

آشنایی با آبکاری کروم و مزایای آن

آبکاری کروم (Chrome plating) یک فرآیند روکش زنی بسیار پرکاربرد است که فهرست بلندی در رابطه با مزایای آن وجود دارد. آبکاری کروم بسیار پرجلوه بوده و با خواص هیدروفوبیک مقاومت بالایی در مقابل خوردگی و سایش ارائه می دهد. سختی و مقاومت این آبکاری در برابر اکسید کننده ها در صنایع مختلف بسیار حائز اهمیت است.

کروم یک فلز و یکی از عناصر شیمیایی طبیعی است که استفاده از آن به فرم جامد کاربردی  نیست اما ارزش آن وقتی مشخص می شود که به صورت یک لایه روی سایر فلزات مانند آلومینیوم ، فولاد ضد زنگ ، برنج ، مس یا پلاستیک قرار می گیرد.

کروم غالباً با سایر مواد شیمیایی مانند پولیش آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ اشتباه گرفته می شود. ولی آبکاری یا کروم درخشان تر ، شفاف تر و آینه ای تر است و نسبت به سایر پرداخت کاری ها انعکاس بهتری ایجاد می کند.

کروم همچنین در کنار فلزات دیگر در سیستم های پوشش چند لایه ای نقش اصلی را بازی می کند که حتی بیشتر از ویژگی های تزئینی یا عملکردی آن مورد تأکید است. لایه های کروم در برنامه های بی شماری مورد استفاده قرار می گیرند و در حال حاضر تقریباً غیرممکن است که جایگزینی برای آن با این همه مزایا یافت شود. 

 

آبکاری کروم چیست؟

آبکاری با کروم همچ.ن آبکاری طلا و آبکاری نقره به منظور افزایش مقاومت در برابر خوردگی ، سختی سطح ، سهولت روند نگهداری فلز یا برای اهداف صرفاً تزئینی مورد استفاده قرار می گیرد.

آبکاری با کروم به طور کلی به آبکاری سخت و آبکاری تزئینی طبقه بندی می شود. آبکاری سخت و ضخیم را روی مواد اولیه با چسبندگی ثابت اعمال می کند و به آن آبکاری صنعتی کروم یا کروم کاری نیز می گویند.  کروم کاری تقریبا برای پردازش انواع فلز از جمله فولاد ، مس ، آلیاژ فولاد ، آلیاژ آلومینیوم ، آلیاژ روی ، تنگستن و غیره کاربرد دارد.

در آبکاری تزئینی کروم، مس یا نیکل به عنوان یک لایه میانی که روی آن آبکاری نازک کروم انجام می شود مورد استفاده قرار می گیرد. لایه میانی (آبکاری مس یا نیکل) ، با مقاومت کمتر در برابر سایش چسبندگی کمتری نسبت به آبکاری با کروم دارد و به سرعت از بین می رود.

همچنین مواردی وجود دارد که آبکاری با کروم به طور مستقیم بر روی مواد خاصی برای دکوراسیون اعمال می شود اما از نظر فنی می توان آن را به عنوان کروم کاری سخت تلقی کرد با اینکه لایه نازک تری استفاده می شود و هدف آن متفاوت است.

گفته می شود که آبکاری با کروم زمانی آغاز شد که روبرتو بونسن برای اولین بار در سال ۱۸۵۴ آزمایش الکترولیز خود را با موفقیت انجام داد. بنابراین از نظر تاریخی بیش از ۷۰ سال است که آبکاری با کروم  مورد استفاده قرار می گیرد.

 

آبکاری با کروم بدون استفاده از آبکاری میانی شیارهای بزرگی بر روی مواد اولیه ایجاد می کند که آشکارتر بوده و زیبایی دوچندانی بر روی سطح آبکاری شده بوجود می آورد.

در این نوع آبکاری اگر بر روی ماده اولیه نقایصی مانند سوراخ های کوچک و ترک هایی در حد میکروسکوپ وجود داشته باشد با کروم  کاری بزرگتر شده و کاملا قابل مشاهده تر خواهد شد.

بنابراین کیفیت آبکاری با کروم به کیفیت مواد اولیه بکار رفته بستگی دارد که البته به معنای گران تر بودن فلز نیست بلکه نبود نقص هایی مثل ترک و سوراخ به پدید آمدن سطحی یکنواخت تر کمک می کند.

آبکاری کروم چگونه انجام می شود؟

آبکاری بدین ترتیب انجام می شود که یون های محلول کروم به صورت لایه ای نازک بر روی جسم فلزی دیگر رسوب می دهند. این کار در یک محلول الکترولیت حاوی اسید کرومیک و اسید سولفوریک انجام می شود بدین ترتیب که جسم مورد نظر را به کاتد یا قطب منفی وصل کرده و فلز کروم را در آند یا قطب مثبت قرار می دهند. پس از شروع واکنش فلز کروم در آند خورده شده و به صورت لایه  نازک روی فلز کاتد رسوب می کند.

آبکاری با کروم برای بسیاری از وسایل خانگی و قسمت های براق اتومبیل ، برخی از ابزارها و وسایل الکتریکی، چرخ دنده ها،‌ ماشین های بسته بندی و بسیاری از وسایل دیگر صورت می گیرد تا علاوه بر براق شدن، زیبایی و افزایش استحکام به جلوگیری از زنگ زدن آنها در مقابل رطوبت کمک کند.

آشنایی با آبکاری کروم و مزایای آن

 

آشنایی با آبکاری کروم و مزایای آن

انواع آبکاری کروم (کروم کاری)

کروم کاری سخت

کروم کاری سخت که به عنوان کروم کاری صنعتی یا کروم کاری مهندسی نیز شناخته می شود برای کاهش اصطکاک، مقاومت نسبت به خط و خش و افزایش مقاومت سطحی در برابر مواد شیمیایی انجام می ‌شود. ضخامت این کروم کاری بین ۲۰ تا ۴۰ میکرون است و بسیار سخت است و می‌ توان ضخامت آن را تا ۱۰۰ میکرون هم افزایش داد.

البته باید به این نکته اشاره کرد که هرچه ضخامت لایه کروم بیشتر شود نواقص سطحی بیشتر نمایان می ‌شوند زیرا کرم کاری خاصیت مسطح سازی ندارد.

کروم کاری دکوری

از این نوع کروم کاری برای ایجاد جلوه براق ، زیباسازی و همچنین افزایش مقاومت وسایل نسبت به خوردگی استفاده می‌ شود. ضخامت لایه کروم مورد استفاده قرار گرفته در این روش بین ۰.۰۵ تا ۰.۵ میکرون و در اکثر موارد بین ۰.۱۳ تا ۰.۲۵ میکرون متغیر است.

کروم کاری دکوری معمولا بر روی یک لایه نیکل استفاده می شود و در ساخت دکوری های مورد کاربرد در ساخت قطعات خودرو و لوازم آشپزخانه کاربرد دارد.

چه موادی نیاز به آبکاری کروم دارند؟

آبکاری با کروم به طور معمول برای اقلام خانگی روزمره و قطعات خودرو از جمله موارد زیر اعمال می شود:

  • دستگیره درب ، دستگیره های مورد استفاده در کالاهای مختلف
  • اتصالات دوش ، شیرآلات حمام و توالت ، حلقه ها و رول های نگهدارنده حوله و دستمال کاغذی
  • روشنایی داخلی و خارجی
  • قطعات داخلی و خارجی خودرو
  • قطعات موتور سیکلت
  • قالب و ابزار پرس
  • دریچه ها و پمپ

مزایا و معایب آبکاری کروم

کروم مورد استفاده در آبکاری می تواند ۳ یا ۶  ظرفیتی باشد. از مزایای عملکردی کروم سه ظرفیتی بهره وری بالاتر در کاتد و قدرت پرتاب بهتر است. قدرت پرتاب بهتر به معنای نرخ تولید بهتر است زیرا  به انرژی کمتری به دلیل تراکم کمتر جریان نیاز است. این فرایند نسبت به کروم شش ضلعی مقاوم تر است زیرا می تواند در مقابل وقفه های جریان مقاومت کند.

از منظر سلامتی ، کروم سه ظرفیتی ذاتاً سمی تر از کروم شش ظرفیتی است. کروم ۶ ظرفیتی به دلیل سمیت پایین آن به صورت دقیق تنظیم نمی شود که همین امر هزینه های کلی را کاهش می دهد. از دیگر مزایای سلامتی می توان به کارآیی کاتد بالاتر اشاره کرد که منجر به انتشار کمتر کروم در هوا شده و غلظت پایین تر آن باعث ضایعات کرومی کمتر و تجزیه آندی کمتری می شود.

شایان ذکر است که کروم ۳ ظرفیتی برای کاربردهای پوشش سخت و مقاومت در برابر خوردگی روکش های ضخیم تر به اندازه کروم شش ظرفیتی مناسب نیست و هزینه مواد شیمیایی آن بیشتر است و با توجه به ناخالصی های فلزی کنترل واکنش ها با استفاده از کروم سه ظرفیتی بسیار مشکل تر خواهد بود.